2012. május 13.

1979

anyukám akkor volt 18 éves és annyi mindent mesélt az előbb, amikor kezembe akadt az Így éltünk 1979-ben lévő könyvsorozat. mindig megveszi Robinak és én mindig amikor hazajövök végiglapozgatom a legújabb példányt. ma pont a '79-es került a kezembe aztán anyu elkezdett sztorizgatni.

elmesélte hogy akkor már dolgozott a közértvállalatnál Pesten és szerdánként jártak a Porcelánba (Kőbányára, a Porcelán gyár mellé) diszkóba és hogy azok milyen jók voltak. ott például filmeket is vetítettek, itt látta először a Cápa első részét meg a kettőt, meg Ciccolina pornófilmjeit is leadták, tök nagy sikerük volt ezeknek a filmvetítéseknek. (nem is csodálom!) az Európa szállóban is voltak ám diszkó estek, ott is sokat táncoltak. 

VHS kazettákat egy falubeli ismerőse Anti akkori csajának lakásán néztek, akinek a szülei németből hozták a videót és milyen nagy szenzáció volt, hogy filmeket színesben nézhettek, akkor amikor akartak. nem számított az sem hogy hétfő van és adásszünet. tudtátok hogy a Nyolcadik utas a halál 1979-es film? anyu órákig állt a moziban sorba hogy jegyet vehessen rá, és néhány jelenetet így is kivágott az akkori cenzúra. a Hair-t anyukám a moziban megszámolhatatlanul sokszor látta, nagy kedvence ez neki azóta is. hatalmas őrület volt a film körül, mindenki hippi volt akkoriban és mindenki szerelmes volt a főhős srácba. (szerintem anyám is!)

anyu ott volt az Uránia moziban amikor P-Mobil játszott és az egyik számuk (amiben valami tűzről énekelnek) alatt majdnem felgyújtották a fiatalok a mozit, mert mindenki öngyújtóval meg gyertyákkal hadonászott. meg persze azon a sajnálatos Karthago koncerten is járt anyu, ahol egy lányt halálra tapostak a rajongók. sokat jártak az Ifjúsági parkba, ami a Tabán mellett volt és tényleg nem daráltak a Beatrice koncerten egy csirkét sem Nagy Feróék. anyu nagy rajongójuk volt, azt mondta neki is volt csöves korszaka, amikor felkötötték a babos kendőt a szakadt farmerra, bevitték a pálinkát laposüvegben a koncertekre és ott ugráltak. egyszer az egyik lánynak egy másik napra szólt a koncertjegye és hogy ne maradjon le beszöktették és kerítéseken másztak át hogy bejussanak valamelyik éppen aktuális kedvencükre: LGT, Piramis, P-.Mobil, Európa Kiadó és társai. 

a környéken a Vadvirág presszóban lógtak délutánonként anyuék. apu vitte őt meg a barátnőit kocsival át, mert ez a falun kívül esett. néha Maglódra mentek a benzinkút melletti Parking nevű helyre mulatni, de az is bezárt azóta.

azt hiszem hasonlítok anyura. ő is így élte a fiatalkorát mint én most. bár én kb 6 éves csúszásban vagyok (betudható ez az 5 és fél éves kapcsolatomnak) de úgy érzem még nincs késő élményeket szerezni. (remélem!) 

#mostvannyár #mostvagyunkfiatalok

Nincsenek megjegyzések: